måndag 24 oktober 2011

Tomatsoppa



Något av det bästa jag vet är tomatsoppa. Jag har ett tummat och nerspillt exemplar av
Systrarna Voltaires mat och har lagat deras tomatsoppa kanske 100 gånger. Bästa
tomatsoppan ever! Numera följer jag sällan receptet utan drar ifrån och lägger
till efter humör. Mest lägger till, för sån är jag.

Igår blev det tomat- och rödbetssoppa, med vitlök, basilika och ajvar. Lite grädde behövdes också för att allt skulle hålla sams ordentligt. Mycket gott blev det, behöver jag säga att färgen var underbart djupt röd. Mellandottern älskade, i alla fall innan jag berättade om rödbetan…
Då utbrast hon förskräckt: men smaken av rödbetan är väl borta nu? Hm, som
vilken elak förälder som helst sa jag: javisst! Tror inte mina vita matlögner
komma funka så länge till. Tror egentligen inte de funkar nu heller, men vi
låtsas det båda två.

Tja, foto skulle ju tas. Men det var regnigt, kallt och mörkt ute, så vi tog in soppan i
rummet, med mest vitt ljus, vilket är tvättstugan. Det blev ju inte årets foto
precis, men så här såg det ut i alla fall. Vi rev ner mozzarella och åt grovt
rågbröd till, mycket bra höstkvällsmiddag om jag får säga det själv. Frågar man
en annan dotter i familjen så var det gott med ljust rostebröd, utan soppa
också.


Tomat- och rödbetssoppa, 4 pers

Lite olivolja
1 stor hackad gul lök
2 hackade rödbetor, eller hur många du kan ha i utan att dina barn tycker det ser skumt
ut
5 dl hönsbuljong
2 tetror Muttitomater, smaksatta med vitlök och basilika
1 riven vitlökssklyfta
0,5 dl grädde (jag använde matlagningsgrädde)
2 msk stark Ajvar relish
Salt och peppar

Lite ost att riva i soppan när det är dags att äta, tex feta eller mozzarella

Fräs lök och rödbeta i en kastrull med olivolja några minuter, tills löken mjuknar. Häll på
buljong och tomater och låt koka en kvart. Rör ner vitlök, grädde och ajvar och
låt koka 5 minuter till. Mixa soppan med stavmixer, smaka av med salt och
peppar. Det kan ju också behövas lite mer ajvar för styrkan, eller grädde för
mjukheten. Klart. Njut med grov macka till och en god ost i soppan. Det funkar
med vad som, jag har testat feta, mozzarella, chèvre och vanlig hårdost. Favoriten
här hemma är feta.

Inga kommentarer: